رجیستری ویندوز چیست
زمانی که شما نرم افزار و یا قطعه ی سخت افزاری جدیدی را برای اولین بار بر روی سیستم خودتون نصب و یا متصل میکنید تنظیمات ابتدایی این موارد در قالب یک KEYS در رجیستری ویندوز ذخیره و زمانی که تغییری در تنظیمات این نرم افزارها و یا سخت افزارها اعمال شود باعث به روز شدن KEYS VALUE ذخیره شده در رجیستری خواهد شد و زمانی که سیستم عامل شما راه اندازی می شود نرم فزارها و اجزای سخت افزاری سیستم برای بارگذاری آخرین تنظیمات خود از طریق بخش رجیستری ویندوز اقدام به خواندن اطلاعات مورد نیاز خود میکند.
به صورت کلی رجیستری یکی از پایه های مهم و تاثیر گذار سیستم عامل است که در صورت بروز خطا و یا تداخل در روند کاری این بخش ، باعث بروز مشکلات پیچده در نحوه کار سیستم عامل ، نرم افزار و قطعات سخت افزای می شود ( در مقابل خیلی از مشکلات سیستم عامل ، نرم افزار و سخت افزار ها را میتوان به راحتی از این طریق برطرف نمود)
ورود به بخش تنظیمات رجیستری
برای ورود به بخش تنظیمات رجیستری در ویندوز میتوانید از دستور regedit استفاده نمایید.
۱- برای ورود به بخش رجیستری ابتدا وارد منوی شروع (START) سیستم عامل شده و عبارت Run را جستجو و اجرا نمایید.(میتوانید برای اجرای سریع از کلیدهای میانبر WIN + R استفاده کنید.)
۲- بعد از اجرای Run عبارت regedit را تایپ کرده و بر روی Ok کلیک کنید تا پنجره registry Editor برای شما باز شود.
بخش رجیستری از مجموعه و زیر مجموعه هایی مختلفی تشکیل شده است که داده های مورد نیاز نرم افزارها و بخش های مختلف را در خود ذخیره و نگهداری می کند و در زمان های مورد نیاز آن ها را برای بارگذاری و یا استفاده در اختیار درخواست کنندگان قرار خواهد داد.(که این درخواست کننده ها میتواند نرم افزارهای مختلف و یا سخت افزارها باشند)
به صورت کلی بخش رجیستری شامل ۵ مجموعه می باشد که :
HKEY_CLASSES_ROOT : این بخش شامل : ذخیره سازی تنظیمات نرم افزارهای سیستم عامل ، اطلاعات کاربران ، اطلاعات به ثبت رسیده از عملکرد سیستم عامل و … می باشد.
HKEY_USERS : اطلاعات مرتبط به بخش های سخت افزاری و نرم افزاری به ثبت رسیده توسط کاربران که میتواند شامل تنظیمات مرتبط به تم ، رنگ ، فونت ، زبان ، اطلاعات پروفایل و … باشد ( البته مثال های ذکر شده بخش کوچکی از اطلاعات می باشد 🙂 به صورت کلی تمامی اطلاعاتی که توسط کاربر اعمال و ذخیره می شود )
HKEY_CURRENT_USER : این بخش اطلاعاتی به دست آمده از کاربری را که به صورت فعلی به سیستم عامل وارد شده است را ذخیره می کند. بدین شکل که : کاربر وارد حساب کاربری خود می شود تا از سیستم استفاده کند و سیستم عامل اطلاعات مختص به کاربر را از طریق مجموعه HKEY_USERS دریافت و در HKEY_CURRENT_USER به صورت موقت ذخیره میکند تا در صورت نیاز کاربر آن ها را فراخوانی نماید.
HKEY_LOCAL_MACHINE : این بخش تنظیمات سخت افزاری و نرم افزاری تمامی کاربران را درون خود ذخیره میکند و تنها فرق آن با HKEY_USERS در این است که این بخش تنها مختص به سیستم عامل بوده و کاربر نمی تواند به آن دسترسی داشته باشد.
HKEY_CURRENT_CONFIG : این بخش تنظیمات فعلی سخت افزای سیستم عامل در خود ذخیره میکند. به بیان ساده تر قطعات سخت افزاری جهت راه اندازی اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق این بخش بارگذاری کرده که این بخش از طریق لینک به HKEY_LOCAL_MACHINE اطلاعات را آماده میکند.
چگونه خطا در بخش رجیستری رخ خواهد داد
عواملی که با نادیده گرفتن آن ها در بخش رجیستری میتواند باعث بروز خطاهایی در سطح ویندوز و نرم افزارهای نصب شده بر روی سیستم عامل شود عبارت اند از :
- نصب و یا حذف نرم افزارهایی که باعث ذخیره شدن داده های آن ها در بخش رجیستری شده که در دراز مدت میتواند باعث تجمع داده های زیادی در این بخش شوند.
- داده های ذخیره شده توسط مرورگرها
- تغییر تنظیمات بخش Control Panel به صورت مکرر
- نصب نرم افزارهای مخرب ( نرم افزارهایی که خود را قانونی جلوه می دهند ولی با هدف خرابکارانه ساخته شده اند)
- ویروس ها ، بدافزارها و نرم افزارهایی نظیر KEY LOGGER و … که با ورود پیدا کردن به سیسم باعث تغییر داده های بخش رجیستری می نمایند
- افزایش سایز بخش رجیستری با تجمع بیش از حد داده های غیر مورد نیاز و تبدیل شدن داده ها به قسمت های مخلتف به علت بالا بودن سایز آن ها که میتواند باعث ایحاد تداخل در روند کاری نرم افزار ، سیستم عامل و یا سخت افزار شود.
چگونه خطاهای بخش رجیستری بر روی سیستم تاثیر می گذراند
- وجود بیش از حد داده های غیر قابل استفاده بر روی بخش رجیستری ، باعث کاهش سرعت سیستم و همینطور کاهش و یا ایجاد تداخل در زمان بارگذاری داده های مورد نیاز نرم افزارهای دیگر خواهد شد.
- افزایش بیش از حد سایز رجیستری باعث تقسیم شدن داده های آن می شود و حال در صورتی که شما از نرم افزاری استفاده نمایید و نرم افزار به علت تقسیم شدن بیش از حد داده های بخش رجیستری نتواند به داده های مورد نیاز خود دسترسی پیدا کند باعث تداخل در روند کار نرم افزار و یا حتی عدم اجرای آن می شود.
- عدم اجرای صحیح و یا مواجه شدن با خطای ریستارت و یا هنگ سیستم به دلیل فعال بودن بیش از حد داده ها غیر مورد نیاز بر روی بخش رجیستری ویندوز
- تغییر و یا تداخل در بارگذاری داده های مورد نیاز جهت راه اندازی سیستم عامل به علت تقسیم شدن بیش از حد داده های در بخش رجیستری و یا تراکم بالای آن ها
قبل از تغییر تنظیمات رجیستری بهتر است بدانید
در صورتی که مایلید تغییراتی را به صورت دستی بر روی بخش رجیستری ویندوز اعمال نمایید ، پیشنهاد میکنم قبل از آن ، از داده های بخش مورد نظر خود بک آپ تهیه نمایید تا در صورت بروز هرگونه مشکل ، بتوانید آن را به حالت ابتدایی خود تغییر دهید.
جهت تهیه بک آپ از رجیستری ویندوز مراحل زیر را طی نمایید :
۱- وارد بخش رجیستری شوید ( جستجوی عبارت regedit در بخش Run)
۲- از طریق منوی File بر روی عبارت Export کلیک کنید تا یک فایل بک آپ از رجیستری تهیه شود.
در صورتی که مایل بودید فایل بک آپ تهیه شده را مجدد بر روی بخش رجیستری اعمال نمایید ، از طریق منوی File ، گزینه Import را انتخاب و مسیر فایل بک آپ را مشخص نمایید تا فایل بک آپ بارگذاری شود.
فواید استفاده از Registry Cleaner
زمانی که سرعت سیستم شما با افت بسیار بالایی همراه است و یا هنگ کردن و ریستارت شدن مکرر آن بیش از حد معمول و سرعت لود سیستم عامل با افزایش چشم گیری همراه بوده به احتمال زیاد بخش رجیستری سیستم شما با تجمع بیش از حد داده هایی غیر ضروری رو به رو است که باعث ایجاد تداخل در نحوه کار سیستم عامل و یا نرم افزارهای دگیر می شود.
شما میتوانید برای حذف این داده ها با ورود به بخش رجیستری و آنالیز بخش هایی که میدایند داده های غیر ضروری را درخود ذخیره کرده اند آن ها را پاک کرده تا مشکلات سیستم برطرف شود ولی این روند برای دوستانی که برای اولین بار با بخش رجیستری رو به رو شده اند کاری کسل کننده و سخت می باشد.
پیشنهاد ما به شما استفاده از نرم افزارهایی با عناوین Registry Cleaner می باشد که با نصب آن ها ، به صورت هوشمندانه بخش رجیستری شما را آنالیز کرده و داده های غیر ضروری و یا غیر امن را از بخش رجیستری حذف می نمایند.
جمع بندی
رجیستری محل ذخیره سازی داده های سخت افزاری و نرم افزاری سیستم شما می باشد که در صورت عدم رسیدگی به این بخش مهم در سیستم عامل خود میتواند مشکلاتی نظیر :
- افزایش بیش از حد تراکم داده ها در بخش رجیستری که میتواند با کاهش سرعت و ایجاد تداخل همراه باشد.
- افزایش سایز داده ها و تقسیم شدن آن ها به قسمت های مختلف که باعث ایجاد تداخل در روند کاری نرم افزار و یا سخت افزار در زمان بارگذاری داده ها شود.
برای جلوگیری از بروز این نوع مشکلات میتواند با پاک سازی و حذف داده های غیر ضروری و فعال بر روی رجیستری از بروز این نوع مشکلات جلوگیری به عمل آورید.