در این آموزش با عناوین زیر آشنا خواهید شد :
نحوه ساخت Bootable USB و رایت فایل ISO بر روی فلش (USB)
رایت فایل سیستم عامل مورد نظر بر روی فلش (USB) میتونه جایگزینه مناسبی از نظر هزینه و زمان برای تهیه نسخه های فیزیکی آن های باشه ( لازم به ذکر است مخدوش بودن ، عدم رایت صحیح فایل بر روی CD/DVD و یا پشتیبانی نکردن سیستم کامپیوتری شما از CD/DVD ROM میتونه نصب سیستم عامل رو از طریق تهیه نسخه فیزیکی برای شما دشوار کنه) ، در ادامه این آموزش قصد داریم شما را با نحوه رایت فایل های ISO , bin , daa و … و یا همان ساخت Bootable USB آشنا کنیم.
ساخت USB Bootable بدون نیاز به نرم افزار رابط
(تست شده در ویندوز ۱۰,۸,۸.۱,۷)
۱- با ورود به منوی استارت ، کلمه CMD را در بخش جستجو تایپ کرده و بر روی Command Prompt کلیک نمایید یا از طریق کلید ترکیبی windows + R پنجره Run را باز کرده و عبارت cmd را تایپ و بر روی ok کلیک نمایید.(بعد از انجام مراحل بالا ، پنجره زیر را مشاهده خواهید کرد – لازم به ذکر است با راست کلیک بر روی command prompt و اجرای run as administrator با دسترسی کامل اقدام به انجام موارد زیر نمایید).
۲- فلش و یا usb که قصد دارید فایل iso و یا فایل های ویندوز را بر روی آن رایت کنید به سیستم متصل نمایید.
۳- در پنجره cmd ، عبارت زیر را تایپ کرده و enter را فشار دهید.
diskpart
۴- حال برای مشاهده حافظه های جانبی و هارد سیستم ، عبارت زیر را وارد نمایید.
> list disk
همانطور که در تصویر بالا ، مشاهده میکنید ، حافظه های متصل به سیستم را به همراه سایز ، مقدار فضای خالی آن های ، dynamic و GTP بودن آن ها مشاهده میکنید.
در این آموزش ، حافظه مورد نظر ما یک فلش ۸GB می باشد که در خروجی بالا ، به نام Disk 2 در سیستم نام گذاری شده است.(این نام به معنای نام فلش نیست ، سیستم به صورت random و بر اساس اولیت آن ها را نام گذاری خواهد کرد).
۵- جهت انتخاب حافظه مورد نظر ( در اینجا Disk 2 ) عبارت زیر را وارد کنید.
> Select disk 2
در صورت وارد نمودن صحیح عبارت ، با پیغام Disk 2 is now the selected disk مواجه خواهید شد و
یا با وارد نمودن مجدد دستور یک نشانه در کنار disk انتخاب شده مشاهده خواهد کرد.
> list disk
قبل از انجام دستورات زیر ، از اطلاعات موجود بر روی فلش یک فایل بک آپ تهیه نمایید.
۶- اکنون با حذف تمام پارتیشن های موجود بر روی فلش و ایجاد پارتیشن مورد نظر پیکربندی فلش را شروع خواهیم کرد.دستورات زیر را به ترتیب وارد نمایید.
بعد از وارد نمودن هر دستور ، در صورت وارد نمودن صحیح آن ها ، باید خروجی ، مشابه خروجی مشاهده شده در تصویر زیر داشته باشید.
> Clean
این دستور جهت حذف تمامی پارتیشن های موجود بر روی فلش به کار میرود.
> Create Partition Primary
ساخت یک پارتیشن primary
> List Partition
مشاهده پارتیشن های موجود بر روی فلش
> Select part 1
انتخاب پارتیشن ۱ ( در صورت گذراندن مراحل بالا به درستی ، تنها یک پارتیشن بعد از وارد نمودن دستور list partition مشاهده خواهید کرد که به شماره ۱ می باشد)
> active
جهت فعال نمودن پارتیشن مورد نظر
> Format fs=ntfs quick label=نام مورد نظر برای فلش بعد از فرمت
با دستور بالا ، فلش مورد نظر را با فرمت ntfs ، به صورت سریع فرمت میکنیم و با دستور label نام فلش را بعد از فرمت تعیین میکنیم.
در صورتی که مایل هستید تا فایل نصب لینوکس را بر روی فلش رایت کنید ، نیاز است تا فرمت را به FAT32 تغییر دهید.
تمامی دستورات بالا را میتوانید به همراه خروجی آن ها در زیر مشاهده نمایید.
بعد از انجام دادن مراحل بالا ، تنها لازم است تا فایل های ویندوز را بر روی فلش ریخته و با ریستارت کردن سیستم و بوت فلش ، مراحل نصب ویندوز را شروع نمایید.
در صورتی که فایل ویندوز شما به صورت iso , bin و … است آن ها را توسط نرم افزارهای رابط (PowerISO و …) از حالت iso خارج کرده و سپس بر روی فلش بریزید)
ساخت USB Bootable توسط نرم افزارهای رابط
۱– ساخت USB Bootable از طریق نرم افزار Rufus
جهت دانلود نرم افزار میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید.
توضیحات نرم افزار :
– ۱ – Device : با کلیک بر روی منوی کشویی این بخش ، میتوانید حافظه های متصل به سیستم را مشاهده و جهت رایت فایل آن ها را انتخاب کنید.
– ۲ – Boot Selection : با کلیک بر روی select میتوانید مسیر فایل iso خود را انتخاب کنید.
– ۳ – Partition Scheme : این بخش متناسب با فایل iso شما ، تغییر خواهد کرد ( MBR برای سیستم های پشتیبانی شده از BIOS و یا UEFI-CSM و GPT برای سیستم های پشتیبانی شده از UEFI
– ۴ – Target system : نوع سیستم خود را BIOS و یا UEFI انتخاب کنید ( این قسمت متناسب با فایل انتخاب شده به صورت پیش فرض تغییر خواهد کرد)
– بخش ۵ – Format Options :
Volume Label : میتوانید نام مورد نظر خود را برای فلش ، بعد از Format شدن آن انتخاب کنید.
File system : میتوانید نوع فایل های سیستمی را بعد از Format شدن ، انتخاب کنید ، که به صورت خودکار بعد از انتخاب فایل مورد نظر از طریق بخش ۲ ، این بخش متناسب با فایل ، تغییر خواهد کرد.
Cluster size : میزان سایز Cluster را مشخص میکند که متناسب با File System تغییر میکند(که به صورت پیش فرض برای تمامی ntfs , FAT32 و … مقدار ۴kb یا ۴۰۹۶ بایت در نظر گرفته می شود)
بعد از اعمال تنظیمات بالا ، با فشردن کلید START ، عملیات Format فلش و سپس ساخت پارتیشن و رایت فایل ISO شروع خواهد شد.
۲– ساخت USB Bootable از طریق نرم افزار WinUSB
جهت دریافت نرم افزار winusb میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید.
مراحل ساخت USB Bootable توسط نرم افزار WinUSB
– قدم اول :
– بخش ۱ – Plug and Select the USB driver : از طریق این بخش میتوانید حافظه خارجی و یا فلش مورد نظر خود که قصد رایت فایل iso را بر روی آن دارید انتخاب کنید.
– بخش ۲ – Add : از این طریق میتوانید فایل مورد نظر خود را انتخاب کنید.
ISO : انتخاب فایل iso مورد نظر.
DVD : انتخاب فایل مورد نظر از طریق CD/DVD ROM
WinPE : انتخاب فایل WinPE مورد نظر که به صورت iso می باشد.
بعد از انجام مراحل بالا ، بر روی Next کلیک نمایید.
– قدم دوم :
در قسمت Enter The Name ، میتوانید نامی که قصد دارید در زمان Boot فلش ، نمایان شود را انتخاب کنید ، در صورت تمایل به عدم تغییر میتوانید با زدن کلید Esc تنظیمات را به صورت پیش فرض قرار دهید.
– قدم سوم :
در این قسمت ، قبل از شروع کار ، میتوانید فلش مورد نظر خود را با با فایل سیستم مورد نظر فرمت نمایید(در صورت عدم انتخاب هیچ یک از گزینه های NTFS و exFAT و انتخاب گزینه YES ، فلش مورد نظر فرمت نخواهد شد)
صحت عملکرد :
بعد از انجام دادن مراحل ۳ گانه ، همانطور که در تصویر بالا مشخص شده است (Extracting files )میزان پیشرفت کار را نشان خواهد داد و پس از انجام فرایند رایت بر روی فلش میتوانید قدم بعدی خود را ( نصب ویندوز ، اجرای لایو سیستم عامل بر روی سیستم مورد نظر ، ریکاوری ، ریپیر و … ) انجام دهید.
عیب یابی
– در صورتی که در هنگام انجام رایت فایل مورد نظر از طریق نرم افزارهای winUSB و Rufus در ویندوز ۱۰ با خطا های Error : Error while Partitioning drive و writing grub4dos to USB failed with error : Failed to write master boot code to drive : Access is denied مواجعه شدید همانند تصویر زیر
لازم است تا به ادرس زیر رفته و نرم افزار های winUSB و Rufus را در لیست سفید نرم افزار windows defender قرار دهید.
تست شده بر روی ویندوز ۱۰
۱- در قسمت جستجو ویندوز (به منوی استارت وارد شده و عبارت مورد نظر را تایپ کنید) عبارت windows defender security center را وارد کنید.
۲- بعد از اجرای نرم افزار windows defender security center ، در قسمت پایین پنجره بر روی settings کلیک کنید.
۳- در قسمت Virus & threat protection notifications ، بر روی Virus & threat protection settings کلیک کنید.
۴- در قسمت Controlled folder access ، بر روی manage Controlled folder access کلیک کنید.
۵- در پنجره باز شده که با عنوان Ransomware protection می باشد مجدد در قسمت controlled folder access بر روی allow an app through controlled folder access کلیک کنید.
۶- در پنجره باز شده که با عنوان Allow an app through Controlled folder access می باشد ، بر روی add an allowed app کلیک کرده و آدرس فایل مورد نظر خود را (winUSB و یا Rufus) را داده و بر روی Open کلیک کنید.
۷- سپس نرم افزار خورد را بسته و مجدد راه اندازی کنید و روند رایت فایل را انجام دهید.
– شاید در زمانی که از diskpart ( اولین بخش از آموزش – ساخت USB Bootable بدون نیاز به نرم افزار رابط ) با خطای زیر در زمان اکتیو کردن پارتیشن مواجه شوید.
مراحل زیر را برای تغییر partition scheme جهت رفع مشکل انجام دهید.
توجه :
در دستور Convert mbr ، شما باید متناسب با سیستم مورد نظر خود از لحاظ BIOS ویا UEFI بودن اقدام به انتخاب GPT و MBR نمایید.
Convert mbr –> BIOS برای سیستم های
Convert gpt –> UEFI برای سیستم های